Radiografija osoba koje su trudne ili misle da su trudne (za doktore dentalne medicine i osoblje)

Za razumjeti je da su pacijenti zabrinuti kada se radi o osobi koja je trudna, a  koja je upućena na rendgensko snimanje, zbog mogućeg oštećenja ploda koje ionizirajuće zračenje može uzrokovati. Ponekad žena ni ne zna da je trudna, a bila je na snimanju rendgenskim uređajem.

Važno je napomenuti da u slučaju snimanja rendgenskim uređajima koji se koriste u dentalnoj medicini (intraoralna snimka, panoramsko snimanje čeljusti, kefalometrija te CBCT) abdomen trudnice nije u primarnom rendgenskom snopu pa je eventualno ozračenje ploda posljedica samo raspršenog zračenja, a doze koje plod primi su toliko malene da se, sukladno međunarodnim preporukama, rizik za plod smatra zanemarivim.

Trudnoća nikako ne bi smjela biti kontraindikacija za snimanje rendgenskim uređajem u dentalnoj medicini, a trudnicu na snimanje treba uputiti onda kada doktor dentalne medicine procijeni da je korist za trudnicu veća od moguće štete za plod kojom bi odgađanje snimanja do poslije poroda moglo rezultirati ili ako ne postoje alternativne tehnike koje ne podrazumijevaju uporabu ionizirajućeg zračenja. Primjer kada bi doktor dentalne medicine mogao trudnicu uputiti na snimanje su hitna stanja poput zubne traume i zubobolje. Snimanje koje nije opravdano kao hitno, može se odgoditi sve do kraja trudnoće.

Ukoliko je pacijentica trudna, a upućena je na snimanje zuba ili čeljusti rendgenskim uređajem, snimanje treba provesti na način da moguće ozračenje ploda bude što je moguće manje. Međunarodne preporuke čak preporučaju da se trbuh trudnice ne treba zaštiti zaštitnom pregačom za vrijeme snimanja čak ni u slučaju snimanja CBCT uređajem koji rezultira nešto većim dozama za pacijenta u odnosu na ostale modalitete u dentalnoj medicini, ali obzirom da hrvatski propisi još uvijek nalažu njihovu uporabu, plod će biti dodatno zaštićen. Osim toga, korištenje zaštitne pregače imat će pozitivan psihološki učinak jer će smanjiti razinu zabrinutosti buduće majke.

Ako je pacijentica trudna ili misli da bi mogla biti trudna, razgovarajte s njom, pružite joj dodatne informacije i savjetujte ju.

Na vidljivom mjestu u čekaonici istaknite pisano upozorenje: »Ako ste trudni ili kod Vas postoji mogućnost trudnoće ili dojite, upozoravamo Vas da ionizirajuće zračenje može oštetiti plod. Javite se našem liječniku zbog savjeta.«.

U provedbi dijagnostičkih radioloških postupaka koji uključuju osobe koje su trudne potrebno je pri optimizaciji savjetovati se sa stručnjakom za medicinsku fiziku.

Za osoblje (doktore medicine, radiološke tehnologe ili drugo osoblje) koji mogu biti trudni, nema razloga da prestanu provoditi snimanje pacijenata rendgenskim uređajem sve dok se poštuju uobičajeni zahtjevi zaštite od ionizirajućeg zračenja koji će osigurati da doza ploda do kraja trudnoće ne prijeđe granicu od 1 mSv u godini dana. Nije potrebna dodatna zaštita.