Radiografija osoba koje su trudne ili misle da su trudne
(za pacijente i javnost)

Ako ste trudni ili je Vama bliska osoba trudna, a upućena je na rendgensko snimanje, razumljivo je ako ste zabrinuti zbog mogućeg oštećenja ploda koje ionizirajuće zračenje može uzrokovati. Ponekad žena ni ne zna da je trudna, a bila je na snimanju rendgenskim uređajem.

Važno je napomenuti da u slučaju snimanja rendgenskim uređajima koji se koriste u dentalnoj medicini abdomen trudnice nije u primarnom rendgenskom snopu pa je eventualno ozračenje ploda posljedica samo raspršenog zračenja, a doze koje plod primi su toliko malene da se, sukladno međunarodnim preporukama, rizik za plod smatra zanemarivim.

Trudnoća nikako ne bi smjela biti kontraindikacija za snimanje rendgenskim uređajem u dentalnoj medicini, a trudnica će na snimanje biti upućena onda kada doktor dentalne medicine procijeni da je korist za trudnicu veća od moguće štete za plod kojom bi odgađanje snimanja do poslije poroda moglo rezultirati ili ako ne postoje alternativne tehnike koje ne podrazumijevaju uporabu ionizirajućeg zračenja. Primjer kada bi Vas doktor dentalne medicine mogao uputiti na snimanje su hitna stanja poput zubne traume i zubobolje.

Ako ste trudni, a upućeni ste na snimanje zuba ili čeljusti rendgenskim uređajem, snimanje će se provesti na način da moguće ozračenje ploda bude što je moguće manje. Međunarodne preporuke čak preporučaju da se trbuh trudnice ne treba zaštiti zaštitnom pregačom za vrijeme snimanja, ali obzirom da hrvatski propisi još uvijek nalažu njihovu uporabu, plod će biti i dodatno zaštićen.

Naravno, uvijek imate pravo odbiti snimanje rendgenskim uređajem na koji ste upućeni, ali nadamo se da su vas ove informacije do neke mjere umirile. Ako ste trudni ili mislite da biste mogli biti, razgovarajte sa svojim doktorom dentalne medicine koji će Vam pružiti dodatne informacije i savjetovati Vas.

Korisne poveznice